|

Pinnin IG-livehaastatteluissa kuullaan parturi-kampaajia ja hiusalan muita ammattilaisia viikoittain vaihtuvin vierain. Viidennessä Pinnin Instagram-livessä aiheena oli hiusalan etäopetus ja -opiskelu. Haastateltavina olivat Luksian opettaja Mirka Michalska ja Omnian opiskelija Marianne Backström. Haastattelijana Pinnin toimituspäällikkö Pia Paalasvuo.

Hiusalan päätoiminen tuntiopettaja Mirka Michalska

Lohjalla sijaitsevan Länsi-Uudenmaan koulutusyhtymän eli Luksian hiuspuolen opettaja Mirka Michalska on toiminut opetustehtävissä melkein 20 vuotta, eikä hän muista uraltaan vastaavaa tilannetta, jossa oltaisiin jouduttu etäopiskeluihin ja -opettamiseen pika-aikataululla.

Mirka etäopettaa tällä hetkellä kolmea eri ryhmää sekä yhtä aikuisryhmää.

Etäopetukseen siirtyminen tapahtui nopeasti.  Suunnitelmat etäopetuksen järkevästä toteutuksesta lähtivät kollegojen kanssa nopeasti käyntiin.

– Ensin lähti info opiskelijoille. Mietimme, miten pystymme saamaan opiskelijat hyvin opetukseen mukaan ja heille tarvittavat välineet tähän kädentaidolliseen alaan, Mirka muistelee.

Nyt etäopetusta on takana noin kuusi viikkoa.

Koska ala on niin kädentaidollinen, opetusta verkossa on täytynyt miettiä uudella tavalla. Piti miettiä tarvittavien laitteiden hankinta ja se, miten opetus saadaan ymmärrettävästi opiskelijoille videon välityksellä.

Mirka kehuu maahantuojia, jotka ovat antaneet oppilaitoksen käyttöön videokoulutuksia.

– Maahantuojat ovat reagoineet hyvin nopeasti. Tämä tarjoaa vaihtelua opiskelijoille tehtävien tekemisestä, Mirka kiittää.

Maahantuojilla on ollut jo valmiita koulutusvideoita ammattilaisille, jotka sopivat opetuskäyttöön, mutta pyydettäessä esimerkiksi kiharruskoulutusta maahantuoja on pystynyt tekemään tarvittavan videon.

Opetus järjestetään etäopiskelusta huolimatta  lukujärjestyksen mukaisesti ja suunniteltuun tahtiin. Haasteeksi ovat osoittautuneet opiskelijat, jotka eivät ole niin itseohjautuvia.

– Kaikki keinot on yritetty, jotta opiskelijat saadaan mukaan. Osalle on jopa soitettu aamulla kotiin, että nyt etätunnille, jotta saadaan opinnot suoritettua. Onneksi suurimman osan eteneminen aikataulussa on saatu säilymään, Mirka kertoo.

Opetuksen konkreettinen tulos pystytään kuitenkin näkemään vasta syksyllä kouluun palattaessa.

– Olemme valmistautuneet tilanteeseen, joka on edessä syksyllä. Erityisresursseja täytyy lisätä, jotta kaikki saadaan samalla viivalle, Mirka toteaa.

Kesällä opiskelua suositellaan tehtäväksi liikkeissä. Opiskelijoiden työelämään tutustuminen ei ole kaikille enää mahdollista. Mirka on tullut tässä tilanteessa apuun.

– Otin yhden valmistuvan opiskelijan omaan liikkeeseeni tekemään näytön, jotta valmistuminen ei jää siitä kiinni, Mirka sanoo.

Hiusalan opiskelija Marianne Backström

Espoon seudun koulutusyhtymä Omniassa opiskeleva Marianne Backström valmistuu tänä kesänä kampaajaksi. Hän on onnistunut käymään koulun pikavauhtia, sillä hän aloitti opinnot syksyllä 2019.

Marianne sanoo nopean valmistumisensa salaisuudeksi sisukkuuden.

– Hius- ja kauneudenhoitoala on ollut minulle pitkäaikainen haave. Opiskelu on vaatinut itseltäni räätälöintikykyä, oma-aloitteisuutta ja sisukkuutta, Marianne kertoo.

Marianne oli mukana Ooppera-projektissa, jonka ensi-ilta olisi ollut tällä viikolla, mutta siirtynyt nyt lokakuuhun. Tämä ei kuitenkaan vaikuta Mariannen valmistumiseen, ja tästä hän haluaa kiittää Omnian johtajaa Sampo Suihkoa ja koulutuspäällikkö Nina Rakia, jotka räätälöivät kurssit koronasta huolimatta niin, että valmistuminen on mahdollista.

Kädentaidolliset työt ovat Mariannen mukaan vähentyneet ja vaihtuneet kirjallisiksi tehtäviksi. Oman haasteensa Mariannelle tuo myös kotikoulussa olevat lapset.

– Käytämme samoja oppimisympäristöjä kuin lapseni, joten siinä on saanut myös harjoitusta, Marianne nauraa.

Opintoryhmä on pysynyt sovellusten kautta edelleen hyvin tiiviinä. Opettajat ovat varmistaneet yhteyden säilymisen muun muassa aktiivisella WhatsApp-ryhmällä.

Marianne välittää kiitoksen myös opettajille, jotka ovat käytännössä olleet puhelinpäivystäjinä.

– Omnialle annan arvosanaksi ehdottomasti parhaimman vitosen. Koulu on ollut turva ja pitänyt meidät yhtenäisenä, Marianne kiittää.

Marianne on saanut työssäoppia myös toimiessaan assistenttina Wellalla ja Framedalla ja kannustaakin opiskelijoita ottamaan reippaasti yhteyttä bränditaloihin.

– Kun opettajat kertovat avoimista assistentin paikoista, siihen kannattaa tarttua. Silloin saa oppia alan ammattilaisilta, Marianne neuvoo.

 

Kuinka pääset katsomaan muita PINNIn sisältöjä koronateemalla?

PINNI livelähetys #ammattilaisenavuksi torstaina 23.4.2020 oli viides Instagramissa @pinnilehti kanavalla nähty hiusalan asiantuntijoiden haastattelu – tarjolla on nyt viikottain kaikille avoin live, joka on myös katsottavissa tallenteena aina 24 tuntia suoran lähetyksen jälkeen. Tulevista IG-lähetyksistä kerromme myös PINNI Facebook-sivulla, tervetuloa kuulolle & kommentoimaan jälleen seuraavan ajankohtaisen teeman äärelle! Kaikki Pinni.fi-sivustolla julkaistut jutut koronateemalla löydät kootusti staging.pinni.fi/korona.

Seuraavassa PINNI-lehden numerossa 4/2020 on mukana korona-spesiaali, jossa kerromme tarkemmin myös IG-livelähetystemme teemoista. Tilaamalla hiusalan ammattilaisille suunnatun PINNI uutiskirjeen saat 30.4. ilmestyvän PINNI 4/2020 digilehden lukuoikeuden maksutta: uutiskirje.staging.pinni.fi